//dslr-foto
Articole, FOTO, Teste

Canon Selphy CP-900 (test, review, pareri, pret) – NU o cumparati!

Ca orice fotograf (amator sau nu), am strans in ultimii ani destul de multe poze dragute, care merita printate. Am avut naivitatea sa consider ca o imprimanta FOTO (subliniez – foto!) Canon Selphy ma va ajuta sa imi fac cateva albume frumoase cu aceste imagini.

M-am gandit chiar ca as putea sa cumpar o imprimanta Epson L800, dar pretul mare m-a descurajat. In plus, imprimanta Canon Selphy CP900 era la oferta (260 lei in loc de 400 lei), asa ca am ales varianta aceasta – aparent mai ieftina. Stiu ca in timp un Epson L800 ar putea sa fie mai eficient (desi nu bag mana in foc nici pentru asta), dar pentru moment am ales CP900.

Am mers la F64 in seara zilei de 28 februarie 2014 sa cumpar aceasta imprimanta. M-am gandit ca a doua zi este 1 Martie si as putea sa printez niste poze frumoase pe care sa le ofer femeilor din viata mea (mama, prietena, matusa…).

Inca din primul moment ceva nu a mers conform planului. Am luat imprimanta si mi-am dat seama ca nu are nici hartie si nici cartuse de imprimare incluse in pachet. Ok, greseala mea ca nu m-am informat mai bine. Dar orice imprimanta vine insotita de cerneala – asa se practica in general. Faptul ca CP-900 vine fara cerneala (sau cartuse din alea speciale) ar trebui anuntat cu litere mari pe site-ul celor de la F64.

In fine, am luat si pachetul de cerneala+hartii (150 de lei in plus – ouch!).

Canon Selphy CP-900, semn de intrebareAm ajuns acasa si am incercat sa fac primele printuri. De aici a inceput cu adevarat circul cu Canon Selphy CP-900. Imprimanta imi recunoaste o parte din fotografii, iar pentru restul afiseaza un semn de intrebare si refuza sa le printeze. Este vorba de fotografii in format jpeg (nu RAW, TIF sau altceva..).

Incerc sa formatez cardul de pe care vreau sa printez, dar degeaba. Caut pe net despre aceasta problema si ajung pe forumul oficial Canon. Iata problema mea descrisa aici in engleza. Cititi in special cele doua replici ale urilizatorului ,,tnorris” si raspunsul pe care il primeste… Cu alte cuvinte, chiar cei de la Canon recunosc ca au facut o imprimanta partial inutilizabila: http://forums.usa.canon.com/t5/Personal-Printers/Selphy-CP900-Displaying-Question-Mark-Error-When-Inserting/td-p/8533

Reprezentatul Canon recunoaste ca Selphy CP-900 nu este compatibila cu Windows 8, singurul sistem de operare de la Windows cu care mai sunt compatibile laptopurile noi. Cu alte cuvinte, ori ai laptop de la Apple, ori folosesti Windows 7. Altfel nu vei putea sa utilizezi Canon Selphy CP-900 in bune conditii.

Canon Selphy Cp-900 review, pret,pareriCa sa mai aduc o completare acestui review, o sa spun ce parere mi-a facut Canon Selphy CP-900, exceptand problema mea. Mi-a placut ca este chiar mica, dar mi s-a parut aiurea ca se alimenteaza printr-un transformator..sau adaptor (asa se numeste, nu?) care este cat jumatate din imprimanta; este aproape la fel de mare ca un adaptor pentru laptop…deci sufera la capitolul portabilitate. Este disponibil si un acumulator in magazin, dar si pentru acela trebuie sa cumparati un adaptor (un soclu)… Nu mi-a placut meniul. Mi s-a parut greoi. Si in plus, nu mi-a placut ca nu afiseaza folderele. De exemplu, daca introduc un card in care am poze aranjate in mai multe foldere, Selphy CP-900 mi le afiseaza pe toate intr-un singur loc…deci voi pierde timp navigand printre ele…asta daca le recunoaste!

Deci, Canon Selphy este o imprimanta FOTO care nu recunoaste toate fotografiile jpeg de pe un card. Foarte utila…

A doua zi, pe 1 Martie, m-am intors cu imprimanta cu tot la magazinul F64 de pe Bd. Unirii (Bucuresti), hotarat sa returnez imprimanta FOTO Canon Selphy CP-900. Am discutat acolo cu un consultant de la zona de print, gandindu-ma ca o sa returnez imprimanta si o sa iau altceva. Stiam ca exista un termen legal in care pot sa returnez orice produs chiar si pentru simplu motiv ca nu mai am chef de el. In fine, am mai facut un test la F64, consultantul s-a convins ca si lui ii recunoaste imaginile jpeg doar asa din doi in doi (sau chiar mai rar) si a fost de acord ca este o problema.Canon Selphy CP-900, semn de intrebare

Dar pentru returnare, m-a pus sa merg la service-ul F64…in timpul saptamanii. Deci alt drum, alte explicatii, alt timp pierdut…totul pentru ca a dat Canon un rateu cu acest model, CP-900.

In final, am 3 mesaje:

  • pentru Canon: sa va fie rusine pentru ca ati lansat pe piata asa ceva!
  • pentru F64: nu mai puneti clientii pe drumuri, cand este clar ca exista o problema cu un produs care a fost cumparat cu nici 24 de ore inainte.
  • pentru alti fotografi: nu mai cumparati acest model – Canon Slephy CP-900. Incercati modelele mai vechi (poate seria 800), dar verificati sa fie compatibile cu sistemul de operare pe care il folositi. Sau mai bine nu mai luati deloc si mergeti cu pozele la un laborator foto. Veti iesi mai ieftin, iar calitatea va fi mai buna. E drept, nu e asa de comod precum printarea la domiciliu, in fata calculatorului.

Pana saptamana viitoare, imprimanta este inca in posesia mea. Daca aveti sugestii sau intrebari, folositi sectiunea de comentarii de mai jos.

UPDATE

Consider ca este important sa scriu si deznodamantul. Am conectat imprimanta la un calculator desktop mai vechi, cu Windows 7, am scos vreo 60 de poze. Calitatea e ok, dar nu se ridica totusi la nivelul laboratorului foto. Imprimanta nu a vrut sa imi printeze niste poze facute la mare prin 2011 cu un aparat foto Nikon D80. A zis ca nu recunoaste profilul de culoare..sau ceva de genul. Pozele erau in sRGB; am verificat.

In fine, nu am fost multumit de produs, asa ca l-am dus in ambalajul original la service-ul F64 pentru returnare, in termenul legal de 10 zile lucratoare. La service-ul F64 totul a fost ok – am fost intrebat de ce returnez produsul si am zis ca este vorba de incompatibilitatea cu Windows 8. Puteam sa spun ca pur si simplu nu imi place. Ar fi acceptat oricum returnarea produsului. Fara alte intrebari, am returnat produsul si am primit inapoi contravaloarea. Atentie – contravaloarea se poate primi chiar a doua zi (cum s-a intamplat in cazul meu) – dar termenul pe care ei mi l-au dat la inceput a fost de 15 zile. Deci contravaloarea nu se primeste pe loc.

Va salut,

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: