//dslr-foto
Fotografie pe film

Kiev 4, noul meu aparat foto

Kiev 4Intentionez de ceva vreme sa incerc fotografia pe film, iar acum chiar am pus in practica acest gand. Am gasit in podul casei un aparat foto rangefinder vechi, rusesc, un Kiev 4 (produs in 1979).

Aparatul este protejat de o husa solida din piele maro, care ii ofera o parte din aerul retro (pe langa aspectul aparatului in sine).

Kiev 4 – repere istorice

Kiev 4 este un aparat foto produs de rusi, dupa planuri furate din Germania, de la fabrica Zeiss, in Al Doilea Razboi Mondial. Acest model este copia fidela a aparatului foto Contax, produs de cei de la Zeiss.

M-am documentat pe internet si am aflat ca rusii au luat “pe sus” fabrica din Dresda, Germania, impreuna cu o parte din personal si au relocat productia la Kiev, in Ucraina. Tipic pentru ei… In felul asta au dobandit rusii tehnologie de ultima generatie la acel moment in aviatie, masini, electronice…etc.

Se pare ca primele modele de Kiev au fost de fapt aprate foto Contax fabricate in Germania, carora li s-a lipit doar logo-ul “Kiev” deasupra celui de Contax. Poate de aceea se spune ca aparatele Kiev 4 din prima parte a productiei rusesti au fost cele mai bune.

Rusii au reusit sa ia fabrica, dar nu au luat seriozitatea si materialele de calitate produse in Germania. De aceea, modelele de Kiev 4 produse in Ucraina nu s-au ridicat niciodata la inaltimea Contax-urilor germane. Au fost reclamate adesea probleme mecanice cu aceste aparate.

Kiev 4 – cateva instructiuni de folosire

Daca tot am gasit acest Kiev 4, am decis sa il si folosesc. Am mers la F64 si am cumparat doua filme alb negru, de ISO 400. Este vorba de Kodak Professional BW400CN si de Ilford HP5 Plus. Ambele sunt filme foarte laudate si cu aceasta ocazie pot sa fac si eu o comparatie.

Aparatul foto Kiev 4 este complet mecanic. Nu are baterii. Filmul se trage manual, focusul este manual, iar expunerea se face dupa cum iti dicteaza experienta, daca nu ai un exponometru. Eu nu am exponometru si nu o sa imi cumpar unul special pentru acest aparat foto.

Masurarea luminii

Kiev 4

Kiev 4 – Exponometru

Kiev 4 este dotat cu un exponometru, dar acesta exprima sensibilitatea filmului in GOST (un ISO in standard rusesc) si mai mult ma induce in eroare, asa ca nu il folosesc. Exista pe net metode de conversie intre GOST si ISO, dar la mine nu au dat rezultate. Este posibil ca exponometrul meu sa fie uzat, dupa atatia ani. Celula fotosensibila este cu seleniu, iar acesta isi poate pierde proprietatile dupa ceva timp…

Timpul de expunere

Timpul de expunere se regleaza din rotita din dreapta aparatului (privind dinspre fotograf). Tot de acolo se si trage filmul (se “armeaza”, pentru fiecare declansare). Practic, aceasta rotita are dubla functie: cand se invarte in pozitia ei normala, trage filmul, iar cand se ridica (se trage in sus de ea) si se invarte, se poate alege timpul de expunere. Nu imi place faptul ca intre expunerile de 1/500 si 1/1000 este o distanta foarte mica si de aceea se pot incurca usor, iar asta poate compromite o fotografie.

Selectorul de expuneri are urmatoarele valori fixe: Bulb, 1/2, 1/5, 1/10, 1/25, 1/50, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000.

Sfatul meu legat de fotografierea cu Kiev 4: intai trageti filmul, iar apoi setati expunerea – aceasta este ordinea.

Focalizarea

Dupa cum am spus si mai sus, focalizarea se realizeaza manual. Fiind un aparat de tip rangefinder, acesta capteaza imaginea prin doua vizoare. Fotograful vede ambele imagini in ocular. Ca sa realizezi focalizarea, trebuie sa suprapui perfect imaginile in dreptul obiectului care vrei sa fie in focus. De exemplu, daca ai un om in fata unui bloc si vrei sa fotografiezi omul (sa fie in focus), suprapui perfect cele doua imagini in zona in care se afla omul in ocular. Vei vedea blocul din spate dublu, pentru ca nu poti sa il ai in focus in acelasi timp.

Focalizarea se realizeaza invartind obiectivul cu totul sau actionand o rotita dintata din partea superioara a aparatului foto. Prefer varianta cu rotirea obiectivului.

Atunci cand tii aparatul in mana ca sa faci focusul, este foarte posibil sa acoperi din greseala cu mana dreapta fereastra din dreapta, prin care este captata imaginea secundara pentru focalizare. Din cauza asta, aparatul nu este foarte ergonomic. Am citit pe net ca a fost dezvoltata chiar o anumita modalitate de a tine in mana acest aparat – “Contax hold“.

Obiective

Eu am pe al meu Kiev 4 un obiectiv standard pentru acest aparat, Jupiter 8M, 50mm, f 2. Se pot monta orice obiective cu montura Contax.

Developare filme foto in Bucuresti

L-am intrebat pe Sorin Vidis unde developeaza el filmele in Bucuresti si am aflat. Citez:

“Sunt 2 variante pt developare manuala din ce stiu eu:

1. La Maican, unde dureaza in medie 2 sapt, dar iese bine.

2. La Kodak-ul din Piata Lahovari, unde iese destul de ok si acolo si de pe o zi pe alta in general.

Maican e singurul care developeaza proces E6 adica diafilm.”

Concluzie

Kiev 4Ma bucur pentru ca am gasit acest aparat Kiev 4 si pentru ca in final am cumparat filme foto, ca sa il pun in functiune. Imi place faptul ca fotografia pe film ma face sa fiu mai responsabil in legatura cu ceea ce fotografiez.

Fotografia digitala m-a adus in punctul in care fac si 10 sau mai multe poze cu un subiect, “pana iese bine”. In fotografia pe film trebuie sa iasa bine din prima, iar asta imi pune mai mult mintea si experienta la incercare.

Pot sa consider folosirea acestui aparat ca o lectie de fotografie. Sau ca o cura de “dezintoxicare” foto ­čÖé

Nu in ultimul rand, in felul asta am si eu ocazie in sfarsit sa fotografiez in format full frame.

Kiev 4 – Linkuri utile

Iata in continuare cateva linkuri. Sunt descoperite de mine pe net in timp ce m-am documentat in legatura cu acest aparat foto, Kiev 4. Cred ca merita postate aici.

Abia astept sa developez primul film expus cu acest Kiev 4. Voi scana fotografiile si le voi posta aici. Pana atunci, astept comentarii – sugestii, experiente din fotografia pe film.

Autor:

Advertisements

Discussion

2 thoughts on “Kiev 4, noul meu aparat foto

 1. Ma bucur ca ai gasit acest aparat, si eu am dat de el abia acum si intentionez sa-l utilizez dar: te rog explica-mi care sunt “setarile” default pe rotitele din dreapta si stanga pt acest aparat ca nu ma pricep, adica eu sa nu am altceva de facut doar de focalizare sa ma ocup eventual.

  Posted by marius8046@yahoo.ro | 15 August 2013, 22:20
  • De focalizare te vei ocupa obligatoriu, avand in vedere faptul ca acest aparat foto nu poate focaliza automat.

   Daca privesti aparatul din spate (dinspre compartimentul filmului), rotitele din stanga sunt ale exponometrului si probabil nu le vei folosi, avand in vedere lipsa de precizie cu care aparatul masoara lumina. De multe ori eu am folosit un aparat foto DSLR cu ISO setat in concordanta cu filmul pe care il aveam in Kiev. Astfel, imi faceam setarile pentru o anumita scena, in functie de lumina. Ma refer la diafragma si timp de expunere. De obicei eu imi aleg timpul de expunere in functie de diafragma cu care voi face poza (o gandire echivalenta cu modul “A” de la Nikon).

   Cu roata din dreapta poti face doua chestii:

   1. Armarea (tragerea filmului) pentru realizarea pozelor.

   2. Cand ridici roata, poti selecta timpul de expunere, alegand una dintre valorile inscrise acolo: B(ulb), 1/2, 1/5….1/1000.

   Cu inelul din fata – de pe obiectiv – poti selecta cat de inchisa vrei sa fie diafragma – ai valori de la f2 la f22 (daca ai obiectiv ca al meu).

   Prin invartirea obiectivului cu totul realizezi focalizarea.

   Uitasem – roata din stanga mai are o roata mai mica deasupra ei. Aceea o folosesti ca sa tragi filmul in rola, dupa terminarea pozitiilor. Ca sa faci asta, concomitent va trebui sa apesi pe singurul buton care se afla pe suprafata inferioara a aparatului. Acest buton deblocheaza mecanismul care impiedica retragerea accidentala a filmului.

   Succes!

   Posted by dslr-foto.com | 18 August 2013, 1:17

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: