//dslr-foto
Articole, FOTO

Fotografia macro, inca interesanta

fotografie macro paianjen

Fotografia macro a ramas un “teren” inca destul de putin explorat. De aceea am spus in titlu ca fotografia macro este “inca interesanta”. Mizez pe ideea ca este destul de greu sa mai obtii rezultate spectaculoase in abordari fotografice care au fost deja intoarse pe toate partile. Este greu, dar nu imposibil. Cu o investitie destul de mica (zic eu) se pot obtine rezultate destul de bune in fotografia macro.

Astazi vorbeam la telefon, iar la un moment dat am vazut aceset paianjen ciudat pe o planta de pe balcon. Avea aproximativ 4-5 milimetri si mi-a placut coloratia lui. Am lasat repede telefonul si am alergat sa imi montez inelele de macro si obiectivul de 50mm, montat invers cu ajutorul inelului inversor.

Ca sursa de lumina am folosit flash-ul meu, Nikon SB700, cu bounce-ul montat. Ca o paranteza – bounce-ul este chestia aia de plastic alb, care se monteaza pe lampa blitzului ca sa mai difuzeze un pic lumina – adica asta.

Ce iti trebuie pentru a realiza fotografii macro?

Daca iti doresti un echipament de macro precum cel descris mai sus, alege neaparat un obiectiv CU INEL DE DIAFRAGMA! Este foarte important sa poti controla manual diafragma!

Exista pe Okazii.ro o gramada de obiective de generatie veche, care au inel pentru diafragma. Poti cumpara unul de acolo, pentru ca gasesti preturi foarte mici.

Daca nu esti sigur de ceva, poti lasa un mesaj sub forma unui comentariu la acest articol si voi incerca sa te ajut cu un raspuns. Nu da banii fara sa fii sigur.

Nu omite faptul ca folosind acest sistem va trebui sa setezi aparatul pe manual, iar focusul va fi de asemenea manual si destul de greu de realizat.

Pentru a scoate fotografia macro din acest articol, am tras aproximativ 20 de cadre si am pastrat doar unul.

Si repet – daca vrei un obiectiv DOAR pentru macro, cauta intai obiectivele vechi care se vand pe okazii. Nu are rost sa iei unul nou de la F64 doar pentru asta.

Am scris si mai demult un articol pe tema asta: https://dslr-foto.com/2012/07/14/fotografia-macro-cu-tuburi-de-extensie-inele-macro/

Autor:

Advertisements

Discussion

3 thoughts on “Fotografia macro, inca interesanta

 1. Daca gasesc pe okazii un obiectiv de 85 mm cu inel de diafragma e bun?

  Posted by Eliza Cucereanu | 14 June 2013, 17:54
  • Atunci cand intorci obiectivul, distanta focala se “inverseaza” si ea. Adica vei obtine un factor de marire mai mare daca vei folosi un obiectiv mai wide iversat. Ti-as recomanda sa gasesti unul de 50mm sau chiar 35mm daca ai mana destul de stabila si rabdare la focalizare.

   Daca vrei un obiectiv pe care sa il folosesti doar in acest scop, nici nu conteaza ce montura are (Nikon, Canon…etc), pentru ca oricum il montezi invers.

   Este mai important ce diametru are filetul de filtru al obiectivului. Dupa cum vezi, gasesti la F64 inele inversoare doar pentru 52mm(doar pt Nikon e disponibil!) sau 58mm(pentru Nikon sau Canon).

   Daca obiectivul acesta ar avea filetul pentru filtru de 52(daca ai Nikon) sau 58mm, ar fi foarte bun.

   Posted by dslr-foto.com | 14 June 2013, 19:33
   • Mersi de informatii!
    Deja am obiectiv de 50 mm cu inel de diafragma si am si inel inversor pentru el, dar ma gandeam sa incerc si alta focala, de aceea am intrebat.

    Posted by Eliza Cucereanu | 14 June 2013, 22:35

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: