//dslr-foto
Articole

Fotografii cu ceramica de Horezu

fotografii cu ceramica de horezu

Saptamana trecuta mi s-a cerut sa realizez cateva fotografii cu obiecte din ceramica de Horezu. Nu am un studio foto acasa, asa ca a trebuit sa fiu un pic inventiv in legatura cu modalitatea in care as putea sa obtin cateva cadre reusite.

Obiectele de ceramica pe care le-am fotografiat au fost niste taiere (farfurii mai mari), majoritatea smaltuite. Din aceasta cauza, fotografierea a fost mai dificila. A trebuit sa caut pozitii potrivite, ca sa nu imi apara in fotografii prea multe reflexii. Nu am reusit sa elimin in totalitate reflexiile din fotografiile cu ceramica de Horezu, dar am facut tot ce am putut si fotografiile sunt totusi destul de curate.

Am fotografiat ceramica chiar la mine in balcon si am avut noroc de o zi cu nori. In zilele innorate, lumina este difuza, iar asta m-a ajutat.

Echipamentul folosit pentru realizarea acestor fotografii:

Cateva fotografii cu ceramica de Horezu vor fi expuse in cadrul expozitiei ,,Romania mea”, care va avea vernisajul la Carturesti, pe 23 mai 2013.

Fotografii cu ceramica de Horezu

Iata mai jos si o mica galerie foto cu fotografiile realizate de mine cu aceasta ocazie.

Inainte de a privi imaginile, sunt binevenite cateva cuvinte despre ceramica de Horezu:

,,La Horezu, în judeţul Vâlcea, se produce una dintre cele mai frumoase şi rafinate ceramici româneşti. Elementele tradiţionale, vechile forme şi motive menţinute de-a lungul timpului, cu ajutorul cunoştinţelor şi tehnicilor specifice, transformă olăria de aici în obiecte de artă şi de civilizaţie.

Lucrată cu mâna, pe roată, producerea ceramicii are o ştiinţă aparte, cunoscută numai de comunitatea de olari; fiecare meşter are un stil anume, dar toţi respectă ordinea operaţiilor devenite şi ele tradiţionale.

Abilitatea şi simţul artistic cu care meşterii îmbină culorile în decor definesc personalitatea şi caracterul unic al ceramicii de Horezu de-a lungul timpului.

Tehnica specială a jirăvitului cu gaiţa, precum şi alte modalităţi de decorare cu ajutorul cornului de vită, motivele străvechi, ca valul, spirala, steaua, şarpele, peştele, dar mai ales cocoşul – emblema olăriei horezene, realizate într-o paletă artistică şi cromatică specială, conferă caracterul unic al acestui fenomen.

Ceramica tradiţională de Horezu, împreună cu tehnicile asociate acesteia, este inclusă, din decembrie 2012, pe Lista reprezentativă UNESCO a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii.”

fragment de Corina Mihaescu

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: