//dslr-foto
Articole, Teste

Poze facute cu obiectivul Nikon 16-85 mm (Review si preturi)

review nikon 16-85 mm foto poze preturi

Pozele facute cu Nikon AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR DX spun multe despre acest obiectiv (ce are un pret mediu), iar un scurt review iti va fi de folos; mai ales daca vine din partea unei persoane care foloseste cu succes obiectivul Nikon 16-85mm de aproape un an.

Nikon 16-85mm – Review

Nikon 16-85 mm este un excelent obiectiv all around, care te va ajuta sa faci fotografii clare si curate in foarte multe situatii. De multe ori am plecat in excursii avand doar acest obiectiv in rucsac (montat pe Nikon D7000), iar rezultatele au fost uneori incantatoare. Nu ascund faptul ca s-a intamplat sa am nevoie uneori de o distanta focala mai mare (un 200mm). Asta s-a intamplat totusi destul de rar.

Poti fotografia cu el peisaje, portrete si multe altele. Nikon 16-85 mm este un obiectiv foarte util in multe zone, cu exceptia fotografiei sportive, unde ai nevoie de distante focale mult mai mari.

Avantajul lui Nikon 16-85 mm este (printre altele) zona lui wide, adica cei 16mm. Pe scurt, as putea sa descriu asa wide-ul lui Nikon 16-85mm: nu produce deformari majore, cadrul este sharp in toate zonele.

Dezavantajul zonei wide este in schimb vignetarea (cadrul mai intunecat in colturi), dar asta se poate rezolva imediat la editare. Oricum, multi fotografi apreciaza vignetarea ca pe o modalitate de a da fotografiilor un aer artistic.

Nikon 16-85mm este un obiectiv construit pentru aparatele foto DSLR in format DX (crop), cum ar fi: Nikon D3200, Nikon D5200, Nikon D7000 sau predecesorul sau, Nikon D90. In caz de nevoie, poate fi folosit si pe aparate cu senzor FX (full frame – 35mm), acestea trecand automat in modul DX cand obiectivul este montat.

Oricum, daca ai de gand sa iti cumperi un aparat foto Nikon cu senzor FX (Nikon D600, Nikon D700, Nikon D800, Nikon D3x, Nikon D4), atunci va trebui sa te orientezi catre gama de obiective Nikon destinate aparatelor full frame. Poti sa il folosesti si pe Nikon 16-85 mm dupa cum am zis mai devreme, dar asta doar de nevoie…

Echivalentul FX al acestui obiectiv ar fi 24-125mm.

Filtre pentru Nikon 16-85 mm:

Diametrul filtrului pentru Nikon 16-85 mm este de 67 mm. Este recomandata folosirea unui filtru UV pentru acest obiectiv, dar trebuie sa stii ca in general aceste filtre scad sharpnessul obiectivului.

Pentru siguranta obiectivului tau, cel mai avantajos filtru este ACESTA. Ti se pare scump?

Nu trebuie sa te ingrijorezi in legatura cu faptul ca filtrul poate sa apara in colturile cadrului la 16mm. Poti folosi un filtru de polarizare normal (nu sunt necesare cele slim, care sunt mai scumpe).
Capul obiectivului Nikon 16-85 mm nu se roteste in timpul focalizarii, deci poti folosi linistit filtrul de polarizare circulara.

ACESTA este cel mai convenabil filtru de polarizare pentru Nikon 16-85 mm.

Am scris un articol despre filtrul de polarizare circulara. Articolul, impreuna cu pozele, aici:

https://dslr-foto.com/2012/05/02/filtrul-de-polarizare-test-foto/

Moduri de focus la Nikon 16-85mm:

  • Modul M – manual – iti permite sa focalizezi full manual, folosind inelul de focus.
  • Modul M/A – in acest mod Nikon 16-85mm focalizeaza automat, dar la nevoie poti focaliza manual, rotind inelul de focus, fara a schimba modul de focalizare pe M (manual). Prectic, poti sa preiei contrulul in orice moment, fara sa strici obiectivul.

Concluzii review Nikon 16-85mm:

Pareri PRO:
-Nikon 16-85mm este sharp
-constructia lui Nikon 16-85mm este de foarte buna calitate
-Nikon 16-85mm este foarte precis in manevrare

Pareri contra:
-cauciucul de la zoom se largeste intr-un timp de utilizare relativ scurt. Din aceasta cauza, multi incearca improvizatii ca sa rezolve problema. Majoritatea taie cu lama cauciucul, elimina excesul datorat alungirii, iar apoi lipesc la loc capetele acestui cauciuc circular.

Povestea lui Nikon 16-85mm:

Nikon 16-85mm a aparut la inceputul anului 2008. A fost indelung comparat cu Nikon 18-200mm, din cauza ca in acea perioada aveau acelasi pret.
Nikon 18-200mm era preferat in locul lui Nikon 16-85mm, datorita distantei focale foarte extinse (18-200mm). De asemenea, Nikon 18-200mm este apreciat pentru bunele calitati optice si constructive.

Intre timp, piata s-a echilibrat, iar in momentul de fata obiectivul Nikon 16-85 mm costa cu 30% mai putin decat Nikon 18-200mm.

Se poate spune ca in acest moment pretul s-a stabilizat, Nikon 16-85 mm ajungand la o anumita  “maturitate” pe piata.

In felul acesta, Nikon 16-85mm a ramas peste ani un obiectiv all around foarte dorit de catre utilizatori, datorita performantelor sale.

Compara preturile lui Nikon 16-85mm (click pe magazin ca sa vizualizezi pagina produsului Nikon 16-85mm):

f64 emag evomag

Poze facute cu obiectivul Nikon 16-85 mm:

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: