//dslr-foto
Articole, Teste

Nikon D4 – review, preturi, poze

nikon d4 review

Review Nikon D4

Deja au trecut cateva luni de la lansarea lui Nikon D4, asa ca m-am gandit sa fac un review. Am reusit sa pun mana pe un Nikon D4 si sa ma joc cu el, in incercarea de a face acest review. Nu este aparatul meu foto de baza, desi – ca orice alt fotograf – visez la asta. Multi ar spune ca viseaza inca la Nikon D3x, care este de asemenea un aparat foto exceptional, dar preferintele mele se indreapta catre Nikon D4. Performantele acestuia ma avantajeaza mai mult pe mine. Pretul este oricum acelasi pentru cele doua aparate. La data scrierii acestui review, in Romania Nikon D3x si Nikon D4 au un pret de aproximativ 25.000 RON.
Multi ar putea spune ca Nikon D4 a facut un pas inapoi fata de Nikon D3x, din cauza faptului ca senzorul sau are doar 16,2 megapixeli, fata de cei 24,5 ai lui D3x. La prima vedere asa este. In schimb sacrificand megapixelii, Nikon D4 a castigat alte lucruri care pentru unii (si ma refer aici in special la fotojurnalisti) sunt mai importante: valori ISO foarte ridicate si 11 cadre pe secunda viteza de fotografiere in rafala.

nikon d4 specificatii

Despre viteza de fotografiere in rafala nu sunt foarte multe lucruri de spus. Nikon D3x fotografiaza la 5 cadre pe secunda si Nikon D4 la 11 cadre pe secunda. In catalogul lui Nikon D4, producatorii mentioneaza totusi ca ar trebui sa ne asteptam la o rafata la 10 cadre pe secunda, in cazul in care folosimt functiile AF/AE…si de obicei le cam folosim. In plus, aceste 10 fps sunt conditionate si de performantele cardului folosit.
Cei de la Nikon spun ca performantele de 10 sau 11 fps pot fi obtinute atunci cand este folosit acest card:

Sony XQD 32GB 125 MB/s – costa ceva, nu? 🙂

In fine, sa zicem ca este destul de clara treaba cu viteza. Folosind cardul de mai sus, ei spun ca in rafala de 10/11 fps puteti face 100 de poze RAW si 200 de JPEG intr-o rafala. Este cel mai rapid aparat din gama Nikon.
A ramas nediscutat subiectul cu ISO. Cei de la Nikon au construit D4 ca pe cel mai bun compromis intre marimea senzorului si megapixelii inghesuiti pe acesta, astfel incat sa poata obtine valori ISO astronomice la un nivel acceptabil de noise. ISO-ul nativ al lui Nikon D4 este situat intre 100-12.800, putand fi extins intre 50 si 204.800. Da, ati vazut bine…scrie doua sute patru MII si opt sute 🙂 Tocmai pentru ca cititorii mei sa vada minunea, am facut un test ISO cu NIkon D4 si voi posta rezultatele la sfarsitul articolului. Este adevarat, nu putem discuta despre o utilizabila la ISO 204.800. In schimb, pot spune ca nu se stie niciodata. Poate intr-un anume moment, in bezna, vei avea ocazia sa faci poza vietii tale, cu un subiect bomba, iar calitatea mai putin va conta. Ideea este sa SURPRINZI MOMENTUL. Asta e valabil in special pentru fotojurnalisti/paparazzi.

De asemenea, Nikon D4 mai beneficiaza de un sistem avansat de detectare a fetei, care ajuta la mentinerea focusului pe fata subiectului si compensarea automata a expunerii pentru a avea fata subiectului bine expusa. Este util pentru fotografierea unei persoane umbrite, care are in spate un perete luminos…sau invers. Nu va trebui sa mai faceti voi compensarea.

Auto focusul lui Nikon D4 este asigurat de catre cele 51 de puncte AF. Toate punctele functioneaza la F5,6. Dintre acestea, 15 puncte au senzor AF in cruce, iar 11 focalizeaza chiar si la F8. Punctele AF ale lui Nikon D4 sunt remarcabile, iar producatorul spune ca senzorii care reactioneaza la F8 pot focaliza cu o lumina extrem se slaba, aproape inperceptibila pentru ochiul uman…deci…aproape pe intuneric. nikon d4 puncte af Senzorii care focalizeaza la F8 sunt de mare ajutor pentru fotografii de sport sau cei de wildlife, pentru ca acestia pot monta teleconvertoare 2X la teleobiectivele lor cu diafragma F4. Tot pentru acesti fotografi, este bine de mentionat faptul ca la Nikon D4 sistemul AF-C (autofocusul continuu) pastreaza permanent focalizarea pe subiect si in timpul fotografierii in rafala. Schema cu punctele AF este mai complicata si o voi atasa alaturi, ca sa va lamuriti mai usor. Dupa parerea mea, la acest aparat lipsesc senzorii in cruce de la marginea cadrului, pe latura lunga. Ar fi fost bine sa existe, mai ales pentru fotojurnalisti.

Nikon D4 are si functie de filmare fullHD (1080p). Durata maxima a filmarii este de 29 de minute si 59 de secunde. Pentru filmare se pot monta si obiective DX, aparatul trecand automat in modul DX. Se pot monta casti si microfon extern, iar nivelul sunetului este afisat pe ecran, pentu a putea fi ajustata sensibilitatea microfonului.

Vizorul lui Nikon D4 acopera cadrul 100%, avand un coeficient de marire de 0,7%, pentru o localizare mai usoara a subiectelor din cadru.

Shutterul lui Nikon D4 a fost testat cu succes pentru 400.000 de declansari. Carcasa aparatului este realizata din aliaj de magneziu, rezistent si usor, oferind protectie avansata la umezeala, praf si chiar interferente electromagnetice. Oricum, atunci cand tii in mana un Nikon D4 ai senzatia inconfundabila ca tii in mana pe tatal aparatelor foto 🙂

Nikon D4 – pret

Compara preturi – click pe logo pentru a accesa direct pagina produsului Nikon D4:

f64 photosetup evomag

*Se pare ca doar cei de la F64 vand Nikon D4 deocamdata.

Nikon D4 review ISO

In continuare, va invit sa aruncati o privire la review-ul foto pe care l-am alcatuit pentru Nikon D4:

review nikon d4 iso review nikon d4 iso
review nikon d4 iso review nikon d4 iso
review nikon d4 iso review nikon d4 pret
review nikon d4 pret review nikon d4 poze
review nikon d4 iso review nikon d4 fotografii
review nikon d4 iso review nikon d4 pret
review nikon d4 iso review nikon d4 iso
review nikon d4 iso review nikon d4 iso
review nikon d4 iso review nikon d4 iso
review nikon d4 iso review nikon d4 iso
Advertisements

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Poze cu Nikon D4 (ISO ridicat) « Dslr-Foto.com - 16 September 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: