//dslr-foto
Articole

Fotografierea oamenilor

fotografierea oamenilor

Fotografierea oamenilor necunoscuti, pe strada sau in alt loc reprezinta o incercare destul de grea pentru o buna parte a fotografilor, in special pentru fotografii incepatori. Ma refer la acei fotografi care detin un aparat foto DSLR, ce te obliga sa privesti prin vizor si sa iti demasti intentia de a fotografia pe cineva. Desigur, o buna parte a DSLR-urilor au astazi functia Live-view, dar este mult mai rapid si mai usor sa punem aparatul la ochi. Voi publica in articol unele fotografii cu oameni facute de mine de-a lungul timpului. Incercati sa va imaginati cum ar fi aratat acestea fara oamenii din cadru. Ar mai fi reprezentat interes? Mentionez ca nu cunosc pe nimeni din aceste fotografii, deci nu au fost regizate.

fotografierea oamenilorSa incepem cu situatia simpla, in care oamenii (subiectii) sunt cu spatele la voi. Nu trebuie decat sa va faceti setarile, sa incadrati si sa fotografiati, iar cadrul sau cadrele vor fi usor de obtinut.

Mai exista situatia in care vreti sa fotografiati un obiect sau eveniment, impreuna cu oameni care privesc spre acel obiect/eveniment. Astfel veti atrage atentia asupra subiectului fotografiei, surpinzand audienta, reactiile oamenilor vis-a-vis de acel subiect. In cazul acesta este bine sa folositi un obiectiv wide (de exemplu eu am acest Tamron 17-50 mm). Va faceti setarile aparatului, focalizati in locul dorit, tineti apasat butonul AE-L/AF-L (pentru blocarea focalizarii pe punctul dorit, ca sa nu mai reluati focalizarea la fiecare cadru) si asteptati ca oamenii (spectatorii) sa se apropie de subiectul fotografiei, sa priveasca spre acesta si eventual sa aiba o reactie. Avand un obiectiv wide, incadrati oamenii la marginea cadrului. Astfel, din pozitia lor nu se va vedea ca ii pozati. Ei vor vedea ca pozati spre subiectul fotografiei, dar nu au idee ca sunt si ei in cadrul vostru, undeva la margine. Sa luam ca exemplu urmatoarea imagine din targul central al orasului Munchen:fotografierea oamenilor

Eu am ales ca subiect taraba cu fructe, iar pe margine sunt cdoua fete. Va asigur ca fetele nici nu aveau idee ca sunt fotografiate, deoarece aparatul meu era indeptat spre fructe, dar distanta focala de 17mm mi-a permis sa le am si pe ele in cadru. Daca vreti sa nu aveti chiar nicio emotie in situatii din acestea, puteti incerca un obiectiv fisheye, ca acesta: Samyang 8mm. In cazul acesta veti putea prinde in fotografie chiar si oameni care sunt la aproape 90 de grade in lateral fata de Dvs.

Situatia cea mai dificila in cazul fotografierii oamenilor este aceea in care fotografiati din fata si este evident ca ei vor aparea in poza. In cazul asta puteti folosi un teleobiectiv, ca sa va aflati la distanta de omul fotografiat, iar acesta nu va simti ca ii patrundeti in intimitate. Desigur, poate nu aveti un teleobiectiv sau poate acesta nu va multumeste ca si compozitie/incadrare. Aici intervine inspiratia fiecaruia. Analizati persoana pe care o fotografiati. Va poate lua la bataie daca faceti o poza fara sa intrebati? Este nervoasa? Este mai mare/puternica decat Dvs? Ca sa fiti mai discreti, va recomand sa stati cu aparatul permanent la ochi, ca si cum ati fi interesat de alt subiect. Iar cand persoana vizata trece prin dreptul aparatului, declansati, dar nu luati aparatul de la ochi imediat ce a trecut, ca si cum ati fotografia in continuare subiectul vostru. De exemplu, daca persoana trece prin dreptul unei statui, va crede ca voi stati cu aparatul la ochi pentru a avea un cadru cat mai bun cu statuia din spate. fotografierea oamenilorUneori nu prea este timp pentru astfel de regii si planuri, asa ca eu pur si simplu fac o poza, daca am impresia ca merita. Si ce-o fi o fi. Daca sunt intrebat, pot sa dau cateva explicatii. Ca am un blog, ca am un proiect foto, ca pregatesc o expozitie…etc.

Se poate intampla sa nu ma pot ascunde atunci cand vreau sa fotografiez pe cineva. Daca pare o persoana intelegatoare, ii spun ca vreau sa ii fac o poza in timp ce lucreaza si as vrea sa isi vada de treaba, fara sa priveasca spre aparat…ca si cum nu as fi acolo. Asa am facut poza cu baiatul care matura trotuarul (vezi in galeria foto din acest articol).

In final, poate ca pur si simplu este prea periculos sa duceti aparatul la ochi (poate este un loc unde este interzisa fotografierea). Nu pot sa uit o emisiune in care a fost invitat fotograful Andrei Pandele, care de multe ori a riscat pentru niste cadre interesante din vremea comunismului. El spunea ca uneori era mult prea riscant sa duca aparatul la ochi (securitate, militie…etc) si pur si simplu si-a dezvoltat foarte bine abilitatea de a fotografia din mana, fara sa priveasca prin vizorul aparatului. Aici aveti nevoie de putin noroc, dar si de cunoasterea aparatului, a obiectivului. Dl. Andrei Pandele fotografia atunci pe film, asa ca era destul de costisitor sa greseasca. Bucurati-va ca aveti in ziua de azi aparate foto digitale si exersati, iar ce nu iese, stergeti. E gratis!

fotografierea oamenilorfotografierea oamenilorfotografierea oamenilor

In final, retineti ca o fotografie in care sunt oameni atrage mai mult atentia, iar asta o poate face mai buna decat alta poza. Acele cateva secunde in plus in care privitorul se uita la poza voastra fac diferenta intre o poza buna si una banala.

Aveti ceva intamplari interesante sau sfaturi in legatura cu fotografierea oamenilor? Folositi sectiunea de comentarii de mai jos si impartasiti si celorlalti fotografi din experienta voastra.

Pentru realizarea pozelor din articolul ,,Fotografierea oamenilor” s-au folosit urmatoarele obiective:

Va sugerez si urmatoarele obiective fisheye:

Sugestii pentru teleobiective cu monturi Nikon si Canon gasiti la sfarsitul acestui articol: https://dslr-foto.com/2012/09/03/sfaturi-pentru-fotografierea-florilor/

In final, pentru mai multa inspiratie legata de subiectul acestui articol, vizitati si acest site:

http://www.street-photographers.com/

Va doresc sa nu aveti parte de reactii ca acestea:

fotografierea oamenilor

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: