//dslr-foto
Articole, FOTO

Fotografia macro cu tuburi de extensie (inele macro)

fotografia macro

Am pus mana pe niste inele macro si pot sa zic ca rezultatele sunt multumitoare. Nu am avut timp de ele foarte mult, dar am reusit totusi sa fac cateva poze cu niste insecte (cel mai frecvent subiect in fotografia macro).

Inelele macro folosite la fotografia din acest articol sunt acestea: Micnova MQ-AFN – set tuburi extensie (inele macro – 12mm, 20mm, 36mm) pentru Nikon AF

Iar obiectivul este acesta: Nikon AF 50mm f/1.8D

Obiectivul a fost montat invers, pe un inel inversor ca acesta: Nikon BR-2A 52mm – inel inversor. Detalii despre aceasta operatiune, AICI.

Sursa de lumina a fost un flash extern: Nikon Speedlight SB-700

inele-macroinele-macro

Flashul este foarte necesar in fotografia macro, pentru ca diafragma va trebui sa fie inchisa destul de mult si veti avea nevoie de lumina. In plus, lumina de la flash va trebui sa fie bine difuzata. Puteti folosi instrumente diverse pentru asta, de la un simplu bounce, ca acesta, pana la difuzoare mai interesante, ca acesta. De asemenea, blitzul va trebui tinut in mana, in dreptul subiectului. Eu l-am declansat prin simpatie cu blitzul de pe aparat.

Pentru mai multe detalii puteti lasa intrebari mai jos, in sectiunea de comentarii. Spor la treaba!
inele-macroinele-macro

Advertisements

Discussion

9 thoughts on “Fotografia macro cu tuburi de extensie (inele macro)

 1. nu pot sa inteleg de ce numesti plasticu’ de dispersare “bounce” da’ ma rog, sa trecem peste ca nu-i atat de important. zi-mi, te rog, care-i logica din spatele obiectivului intors. cu ce ajuta inversarea obiectivului, de ce nu poate fi folosit in mod normal?

  Posted by voicu | 14 July 2012, 18:42
 2. multam fain!

  Posted by voicu | 17 July 2012, 1:07
 3. Un rezultat f bun, cine incearca tehnica ob inversat + tuburi de extensie stie ce greu este sa mentii subiectul in focus + ca nu trebuie sa il sperii distanta de lucru fiind doar de cativa cm. Si eu prefer aceasta tehnica datorita maririi peste raportul obisnuit de 1:1 al obiectivelor macro. Se vede ca pot fi obtinute rezultate chiar mai bune decat cu un macro dedicat la un pret mult mai mic.

  Posted by Radu | 18 July 2012, 10:03
 4. Daca nu inversai obiectivul ci foloseai doar cele 3 tuburi puse impreuna nu era de ajuns? Tuburile micnova pot fi folosite si singure cu un obiectiv neintors? Multumesc.

  Posted by alvera | 20 September 2012, 1:20
  • Da, tuburile se pot folosi si cu obiectivul montat normal. Practic de-asta sunt facute; au si contacte, astfel incat aparatul sa isi poata culege informatiile despre expunere, sa comunice cu diafragma obiectivului si in unele cazuri chiar sa faca autofocus. Spun in unele cazuri, pentru ca de exemplu aparatul meu face autofocus doar atunci cand montez cel mai mic tub, cel de 12 mm. In rest devine prea intunecat cadrul ca sa mai poata face autofocus. Dar la un aparat full frame, care face autofocus in cateva puncte chiar si la F8 e mai utila chestia asta. Eu inversez obiectivul ca sa obtin un efect de marire inca mai puternic decat cel pe care l-as fi obtinut doar montand tuburile si obiectivul neintors.

   Posted by alexandrumihaescu | 20 September 2012, 10:43
 5. esti foarte tare ! ca incepator am invatat sa apreciez micile trucuri de la profesionisti.

  Posted by bogdan | 4 October 2012, 6:26

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: