//dslr-foto
Articole

Targ de legume traditionale, langa F64

targ producatori legume bucuresti

Pe caldura asta cred ca nimeni nu ar refuza o salata, asa ca e bine sa stiti unde gasiti un targ al producatorilor de legume, in Bucuresti. Daca tot se ocupa mult de fotografie blogul meu, cred ca multi cititori stiu unde este magazinul F64. De la F64 mergeti pe Bulevardul Unirii, spre Piata Alba Iulia (invers fata de Piata Unirii), cateva sute de metri, pana la prima intersectie (cu Nerva Traian). Nu treceti de intersectie. Targul se afla pe trotuarul de vis-a-vis de F64.

Targul este deschis de vineri pana duminica.

targ producatori legume bucuresti targ producatori legume bucuresti

Care sunt avantajele?

Nimeni nu spune ca aceste legume sunt BIO, dar au totusi niste avantaje. Sunt vandute direct de catre producatori si sunt crescute in pamant. In ziua de azi, putine din legumele pe care le gasim un supermarket mai sunt crescute in pamant. In serele industriale, legumele se cresc acum in substraturi inerte, cum ar fi perlitul. Sau se cresc direct in pelicula de solutii nutritive (cultura hidroponica).

In unele sere legumele se cresc in ghivece mari cu turba, dar turba devine si ea un substrat inert dupa ce este folosita succesiv. Aceasta isi epuizeaza resursele si devine la randul ei un substrat inert, care are nevoie de fertilizari repetate.

Astfel ajungem sa traim cu impresia ca ducem o viata sanatoasa mancand salate, dar nu facem decat sa consumam legume care sunt adevarate depozite de nitrati si pesticide. Pentru ca planta are o fiziologie complexa, iar ingrasamintele si pesticidele nu se spala atunci cand spalam legumele. Acestea nu sunt metabolizate in totalitate, iar planta le depoziteaza in fructe si frunze. Asa ca trebuie sa ne gandim de doua ori daca rosia si salata mai reprezinta o sursa de sanatate.

tomate crescute in turba

Tomate crescute in ghivece cu turba.

rezervoare de ingrasaminte

Rezervoare de ingrasaminte intr-o sera industriala.

Legat de lipsa gustului la legumele din ziua de azi, treaba este simpla. In exploatatiile mari se folosesc hibrizi performanti de rosii, care poseda o gena de post-maturare. De ce este nevoie de aceasta?

Sa presupunem ca aveti o sera mare in Turcia si vreti sa vindeti rosii in Romania. Perioada de la cules pana la vanzare la clientul final poate sa fie si de cateva saptamani. De aceea, rosiile vor fi culese verzi si cu ajutorul acestei gene se vor coace pe drum, in TIR. Este mult spus ca se coc…se produce doar un viraj al culorii, de la verde la rosu. Este vorba doar de o transformare chimica a clorofilei (pigmentul verde). Atfel, noi mancam niste fructe necoapte, care sunt totusi de culoare rosie.

In cazul producatorilor autohtoni, gustul este mai bun pentru ca rosia se matureaza pe planta si ajunge sa aiba un nivel optim de glucide atunci cand este culeasa. Asta pentru ca un producator din Ilfov poate sa culeaga astazi si maine sa vina la piata cu leguma. Asa ca avand clienti, producatorii autohtoni de legume vor fi incurajati sa vanda rosii bine coapte, cu gust.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Magazine Foto-Video

Teste DSLR-FOTO.com

Un album interesant

the great life photographers

Introdu adresa ta de mail pentru a fi la curent cu articolele ce vor fi postate pe acest blog:

aparate foto profesionale
aparate foto profesionale
Advertisements
%d bloggers like this: